LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Politica de distributie

Cours : Politica de distributie. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  20 Mars 2013  •  Cours  •  985 Mots (4 Pages)  •  1 201 Vues

Page 1 sur 4

POLITICA DE DISTRIBUTIE(DEFINITIE,FUNCTII,OBIECT,FLUXURILE)

Definitie mix de marketing

In spatial si timpul care separa incheierea productiei de intrarea bunurilor/serviciilor in consum, se desfasoara un ansamblu de operatiuni si procese economice a caror orientare eficienta constrituie obiectul celei de-a treia component a mixului de marketing – politica de distirbutie.(Balaure, pg 383)

Obiectul politicii de distributie il constituie gestionarea intregului traseu, atat fizic cat si economic, parcurs de produsele pe care firma doreste sa le plaseze pe piata consumatorilor potentiali.

CONCEPTUL DE DISTRIBUTIE(DEFINITIE,PROCESE,ROL)

Atunci cand facem referire la distributie avem in vedere doua procese distrincte si importante ale acesteia:

• Gestionarea canalelor de distributie, care tine de latura economica a traseului marfurilor

• Distirbutia fizica a marfurilor (logistica marfurilor), care vizeza latura fizica a traseului marfurilor

In cadrulansamblului de activitati economice, distributia ocupa o pozitie importanta fiind cea carestabileste legatura intre producator si consumatorul final,iar prin intermediul distirbutiei, se finalizeaza activitatea economice a intreprinderilor si se incheie ciclul economic al produselor.(balaure, pg 384)

Dinacestpct de vedere, intelegerea conceptului de distributie pleaca de la recunoasterea rolului pe care il are si anume : (economia distributiei, pg 18)

- De a regularize miscarea bunurilor si serviciilor intre productie si consum amortizand efectele diferitelor ecarturi de piata ce trebuie depasite sau aplatizate de ag economici

- De a informa producatoruldespre nevoile si dorinteleconsumatorilor

- De a satisfice clientele furnizandu-I un anumit nr de servicii

Putem prin urmare define conceptual de distributie ca “ totalitatea activităţilor economice care au loc pe <<traseul>> parcurs de marfa intre producator si consumatorul final”(Business to Business pg 144).

PARTICIPANTI LA PROCESUL DE DISTRIBUTIE

De-a lungul “traseului” parcurs de catre marfa de la producator la consumatorul final, o serie de operatori indeplinesc diverse functii, iar acesti participanti la procesul de distributie pot fi clisificati in urmatoarele categorii majore(strategic mk bowerson, vezi pg 389 din balaure): participant primary, ofertanti de servicii functionale, furnizori de servicii de sprijin.

CANALE DE DISTIRBUTIE(LATURA ECONOMICA)

• DEFINITIE

Avand in vedere latura economica a procesului de distributie, este importanta stabilirea si asigurarea unei bune functionari a canalelor de distirbutie. Astfel, accesul la un canal de distirbutie efectiv si eficient constituie un factor cheie al succesului intreprinderii pe piata la un moment dat.

• CLASIFICARI(latime lungime adancime)

In componenta oricarui canal de distributie se identifica doua elemente: producatorul si consumatorul, iar acestor elemente li se poate alatura o serie de verigi pe care marfa trebuie sa le parcurga.

In functie de profilul pietei pe care intreprinderea activeaza (piata bunurilor de consum sau piata bunurilor productive), precum si tipul marfurilor (bunuri sau servicii), modul de construire a canalului de distributie difera asa cum sunt prezentate in graficele de mai jos.

O distinctie intre canalele de distributie se realizaeaza prin cele trei dimensiuni ale acestora: (???clasificari mai frumos formulate???)

Lungimea canalului se refera la numarul de niveluri intermediare pe care le parcurg marfurile de la producator la consumatorul (utilizatorul) final. Aceasta dimensiune este determinata de numarul de verigi si nu de distanta în spatiu parcursa de marfuri.

In functie de lungime se pot distinge mai multe tipuri de canale:

• canal direct – în care relaţia producător – consumator este nemijlocită. Acest tip de canal permite firmelor sa exercite un control mai mare asupra activitatilor de marketing si reduce durata traseului marfii.

• canal scurt – în care apare intermediarul. Este un canal indirect, cu un singur intermediar – detailistul – considerat canal traditional si prezinta avantaje precum cheltuieli reduse, viteza mare

...

Télécharger au format  txt (7.7 Kb)   pdf (97.9 Kb)   docx (11.4 Kb)  
Voir 3 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com