LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

La criminalité près de chez nous

Analyse sectorielle : La criminalité près de chez nous. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  2 Octobre 2013  •  Analyse sectorielle  •  1 718 Mots (7 Pages)  •  634 Vues

Page 1 sur 7

Présentation Néerlandais : Les 16 21/02 Schuld en Boete

intro + plan

- La criminalité près de chez nous

Graphique

Op deze grafiek, hebben we de evolutie van de criminaliteit in percentage in verschillende staden in Belgie tussen 2000 en 2011. We kunnen zien dat de criminaliteit in Vlaanderen heeft vergroot. Het heeft in Brussels gestagneert en het heeft in Wallonie gedaalt.

Wat denken jullie over deze resultaat? Hebben jullie een daling van de criminaliteit gevoeld ?

Kennen jullie ooit criminaliteit ? (inbrak, diefstal, agressie...) ???

=Avez-vous déjà été victime de criminalité : cambriolage, vol, agression

Dus, er zijn veel vormen van criminaliteit. Maar waar komt de criminaliteit vandaan?

Criminalité ( ex insulte filles)

- Problème du port d’armes aux USA

In de Amerika, is er de probleem van het recht om wapens te dragen. Het is een probleem want er waren veel schietpartijen op Amerikaanse scholen.

Carte avec fusillade

Deze kaart toont de moordzuchtigste( les plus meurtriers) schietpartijen de laatste 20 jaren in Amerika. De meeste moordzuchtige schietpartij was in de universiteit van Virgina Tech waar er 32 doden waren.

De laastest schietpartij is in Newtown gebeurd waar en man van 20 jaar 26 personen (waar wie 20 kinderen) heeft vermoord.

In de meeste gevallen, de schutter pleegt zelfmoord.

Hebben jullie en idee van hoeveel wapens per mand in de verenigde staten worden verkocht ?

Meer dan 1 miljoen !

Er zijn 30 000 doden per jaar door vuurgevecht in de verenigde staten .

Dus wat denken jullie over de het recht om wapens te dragen? Zijn jullie voor of tegen?

Na de schietpartij van Newtown, wil de president Obama iets doen tegen het recht om wapens te dragen in de verenigde staten. Hij wil meer het verkocht van wapens controleren. Maar sommige mensen willen geen verandering. Dus veel mensen kopen nu wapens want ze zijn bang van een verandering. Het verkocht van wapens hebben deze laatste tijd een record bereikt.

Er is ook een heel machtig vereniging : de NRA. Die vereniging steunt de legaliteit van wapens, er zijn 4 miljoen leden en ze drukken(=faire pression) op de regeringen.

In de Verenigde staten, leiden vaak de wapens mensen tot een persoonlijke justitie maar in België in de geest van de mensen als je een misdrijf hebt gepleegd, gaat je naar de gevangenis.

(arme trop tôt) L’éducation un moyen de prévenir ?

Ik heb me een vraag afgevraagd “Is de gevangenisstraf nuttig of nutteloos ?”

België telt 32 gevangenissen, waarvan 16 in Vlaanderen, 14 in Wallonië en 2 in Brussel.

Er zijn meer dan 11 100 gevangenen voor alleen 8930 plaatsen. De overbevolking veroorzaakt veel agressiviteit tussen de gevangenen en tegen de bewakers.

Wanneer ik over de gevangenis spreek, zijn de adjectieven talrijk : rampzalig, onmenselijk, griezelig en zo voort. Laten we een voorbeeld te nemen: de gevangenis van Vorst. we hebben alle Weer ten minste een keer van gehoord. Er zijn meer dan 700 gevangenen voor alleen 405 plaatsen. Er zijn geen sanitaire installaties in de cellen. Soms kunnen de gevangenen alleen maar een douche per week nemen.Ze eten dezelfde voeding elke dag.

Gedetineerden brengen steeds meer uren per dag door in de cel. Dit leidt tot meer agressie in de gevangenissen. Het werk van bewaarders wordt steeds gevaarlijker.

Gedetineerden kunnen overdag een paar uur werken, luchten en misschien een uurtje sporten, maar om vijf uur gaat de deur dicht. Het contact met de buitenwereld (familie, advocaat, vrijwilligers) wordt steeds minder. Gedetineerden stompen (taper) af door de lange uren achter de deur: psychische problemen verergeren ( aggraver) en agressie stapelt( accumuler) zich op.

RECHERCHER VIDEO MONTRANT CELLULE

Sommigen van jullie zullen zeggen dat de gevangenis geen hotel is. Ik ga met jullie akkoord maar mijn vraag is “ kunnen de overbevolking, de condities... deze gevangenen helpen om “normale” staatsburgers weer te worden ?”

Voor de terugkeer in de maatschappij is steeds minder aandacht: onderwijs, arbeid en begeleiding zijn deels wegbezuinigd.

Steeds meer ex-gedetineerden vallen hierdoor in herhaling( répétition). Terugkomen op het rechte pad wordt steeds moeilijker. Dat is voor ons allemaal een drama. Een goede begeleiding( accompagnement) van (ex-) gedetineerden is cruciaal voor onze veiligheid( la sécurité).

Nu, gaan we over de langs van het strafcel zullen interesseren.

- La compressibilité des peines/ libération conditionnelle (ex : Michèle martin et Dutroux)

Ik denk dat allemaal het verhaal van Marc Dutroux heeft gehoord.

In dit verhaal, zijn er verscheidene medeplichtigen (plusieurs complices), maar de meeste betrokken personen zijn Dutroux en zijn ex-vrouw Michele Martin.

Dutroux werd in juni 2004 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord, ontvoering, gijzeling, verkrachting en illegale handel. Michele Martin kreeg 30 jaar cel. Ze werd vorig augustus onder voorwaarden vrijgelaten. Ze is nu in het klooster van in Malonne. Ze is 16 jaar in de gevangenis gebleven.

En Dutroux heeft een aanvraag voor een voorwaardelijke vrijlating met een enkelband in te dienen.

In Belgie, een persoon kan vrijkomt zijn achter een derde van zijn celstraf.

En een levenslange celstraf in Belgie betekent een celstraf van 30 jaren. Als je tot een levenslange celstraf veroordeeld wordt, moet je minstens 10 jaren in de gevangenis blijven en dan je kan een aanvraag voor voorwaardelijke vrijgelating in te dienen.

De verschil tussen en celstaf van 30 jaren en de levanslange celstraf is

...

Télécharger au format  txt (10.6 Kb)   pdf (125.4 Kb)   docx (13.6 Kb)  
Voir 6 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com