LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Comentari de l’obra de Pablo Picasso, El Guernica.

Dissertation : Comentari de l’obra de Pablo Picasso, El Guernica.. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  27 Septembre 2021  •  Dissertation  •  651 Mots (3 Pages)  •  366 Vues

Page 1 sur 3

Comentari de l’obra de Pablo Picasso, El Guernica.

[pic 1]

FITXA TÈCNICA:

  • Títol: El Guernica
  • Autor:  Pablo Picasso (1881-1973)
  • Cronologia: 1973
  • Tecnica: Oli sobre tela
  • Mida: 349,3 x 776,6 cm
  • Estil: Cubisme
  • Ubicació: Museu Reina Sofía, Madrid

Ens trobem davant d’una de les obres més importants del pintor español Pablo Picasso, qui fou també, un dels artistes més coneguts de l'època. Aquest quadre va ser pintat entre els mesos de maig y juny de 1937, i el seu títol al·ludeix un fet històric de la guerra civil.

El 26 de abril es va bombardejar Guernica, una petita ciutat del país Basc, per la legió alemanya i italiana amb la intenció de comprovar la seva força armamentística. Va ser la primera vegada que es va bombardear directament als civils i aquest fet va acabar amb la vida de 126 personas.  Les conseqüències van ser devastadores  ja que es va destruir la quarta part dels edificis y es va incendiar el setanta per cent de la ciutat. Poc després, el govern de la Segona República Espanyola van encarregar a Picasso un quadre per a ser exposat en el pavelló espanyol durant l'Exposició Internacional de 1937 a París. La finalitat dels republicans era atreure l'atenció del públic cap a la causa en plena guerra civil espanyola.

El tema gira entorn de l'horror viscut pels ciutadans, la brutalitat de l'acció sobre una ciutat desarmada i sense interès militar. A simple vista, es veu tot desordenat i sense equilibri, però en realitat, la seva composició és triangular, ja que si ens fixem bé, podem veure com cada un dels elements que hi ha estan agrupats de tal manera, que formen un triangle. Cal afegir que es combina la visió del front amb la de perfil.

Picasso recurreix a la deformació i el cubisme per retratar l'expressió de cada un dels personatges i no només això, sinó que cada un d’ells té un significat simbòlic. Els elements mes importants son els que estan mes il·luminats i els que no tenen  sombra.

Es prescindeix del color ja que la intenció de Picasso és donar-li al quadre un toc fotogràfic, d’aquesta manera l’observador sentirà el fet més proper; com si ho estigués llegint en un periòdic.

Tots els elements del quadre estan situats dins d’una habitació en flames, aparentment sense sortida. Com no hi ha camp obert podem deduir que la composició és tancada.

En primer lloc, a l’esquerra del quadre trobem al bou, que representa la brutalitat i això es pot relacionar amb la festa tradicional espanyola dels bous. Debaix del bou, apareix una dona amb el seu fill mort, que representa la pietat i el dolor dels dos civils mes innocents; el nen és l'únic personatge que té la boca tancada, totes les altres expressions representen el pànic i l’horror que han patit.

En la part baixa del quadre es pot observar un home amb una espasa, això ens diu que es un soldat abatut. Al centre del quadre hi ha un cavall ferit per una llança clavada, aquest animal representa al poble, un poble  que esta lluitant per la seva vida sense saber el perquè. Si observem amb atenció veurem que el cos del cavall esta pintat com si fos un collage d’un periòdic.

En la part dreta es veu com una persona sense sexe (asexual, no esta identificada) entra per una porta amb una lampara, aquest ser asexual pot representar una esperança pels altres, com si entres amb la intenció d’ajudar als que ho necessiten. Aixo tambe es pot aplicar a la rosa que emergeix de l'espasa hi ha  l’ocell que vola. Debaix del personatge asexual hi ha una dona (totes les dones d’aquest quadre tenen els pits enlaire) que contempla l’escena sense fer res més que observar estupefacta. Finalment ens trobem amb una dona implorant al cel en senyal de plegaria com si volgués estar en  un altre lloc i en un altre mon.  

...

Télécharger au format  txt (3.8 Kb)   pdf (215.1 Kb)   docx (457.6 Kb)  
Voir 2 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com