LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Les enfants envoyés au front (document en néerlandais)

Commentaires Composés : Les enfants envoyés au front (document en néerlandais). Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  24 Novembre 2013  •  685 Mots (3 Pages)  •  797 Vues

Page 1 sur 3

KINDSOLDATEN :

Wisten jullie dat meer dan 250 000 kinderen jaarlijks als kindsoldaat naar het front worden gestuurd ?

Dit komt vooral voor in landen waar er een burgeroorlog heerst. Afrika heeft het grootst aantal kindsoldaten, waarschijnlijk 100 000, die direct in gawapende conflicten worden ingezet. Maar kindsoldaten komen niet alleen tevoorschijn in Afrikaanse landen maar ook In Aziê, in het Midden-Oosten zoals in Irak en Iran, in Afghanistan, India, Laos, Filipijnen en ook in Colombia.

Maar weet iemand eigenlijk wat kindsoldaten zijn ?

Een kindsoldaat is een persoon dat jonger dan achttien is en deel uitmaakt van gewapende strijdkrachten of gewapende troepen. Kindsoldaten werken als soldaat maar ze kunnen ook als kok, boodschapper, drager of spion ingezet worden. Sommige meisjes worden als sexslavin aangeduid en worden gedwongen om met soldaten te trouwen. Zij xorden ook als kindsoldaat beschouwd. Het gaat dus niet alleen om gewapende kinderen.

Weet een van jullie of ze vrijwillig kindsoldaat worden of als ze het verplicht zijn ?

Sommigen worden gedwongen, sommigen doen het uit vrije wil.

De kinderen dat gedwongen zijn, werden op jonge leeftijd ontvoerd door soldaten. Ze werden op een onmenselijke manier afgepakt van hun ouders en familie.

De andere kinderen, die zich vrijwillig aanmelden, doen het meestal omdat ze in de armoede leven, om wraak te nemen, voor economische en educatieve mogelijkheden, voor bescherming en voor de aanwezigheid van gewelddadig conflict. Dit komt omdat in de getroffen gebieden door oorlogen er vaak weinig voorzieningen aanwezig zijn. Deelnemen aan gewapende groeperingen kan de enige kans op onderwijs, voedsel of onderdak betekenen voor sommigen. Zich inleveren als kindsoldaat kan dus een aantrekkelijk alternatief bieden. Voor deze redenen geven ouders soms hun kind aan het leger.

Er is een reden waarom het leger kinderen in zijn troepen integreren. Weet iemand hoe het komt ?

Kinderen dienen in het leger niet alleen als vervanging voor volwassene soldaten. Doordat ze klein en lenig zijn kunnen ze zich goed verstoppen, dit komt van pas wanneer ze als spion gebruikt worden. Maar ze zijn ook goedkoper, gemakkelijker te ontvoeren en te dwingen, gehoorzamer en eenvoudiger te beïnvloeden dan volwassenen.

Om ze gemakkelijker te kunnen manipuleren worden ze volgepropt met drugs. Daarna worden ze op het slagveld gestuurd terwijl ze veel te weinig training gekreegd hebben. De meesten worden op de eerste rij geplaatst omdat ze een moreel dilemma voor de tegenstander vormen : « schiet je op een kind of niet ? » Om te vermijden dat de kinderen vluchten en om ze van binnen te versterken worden ze soms verplicht om hun ouders te vermoorden of hun eigen dorpen aan te vallen. Want wie durft terug naar huis gaan wanneer iedereen weet wat je hebt gedaan.

Er zijn natuurlijk ook gevolgen voor deze kinderen.

De meeste kindsoldaten sneuvelen op het veld. Maar als kinderen weten te ontsnappen of vrijgelaten worden omdat de oorlog afgelopen is, is de ellende voor hen nog niet voorbij. Veel kinderen zijn lichamelijk gewond geraakt. Wanneer ze uit het leger komen, worden

...

Télécharger au format  txt (4.8 Kb)   pdf (74 Kb)   docx (9.9 Kb)  
Voir 2 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com