LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Coopération secteur public et secteur privé

Thèse : Coopération secteur public et secteur privé. Recherche parmi 297 000+ dissertations

Par   •  5 Juin 2019  •  Thèse  •  16 532 Mots (67 Pages)  •  683 Vues

Page 1 sur 67

Scriptie Private Politie en Justitie ( Prof. Marc Cools) :

Over de pro’s en de contra’s van de interacties tussen private en publieke opsporing 

INLEIDING

Tot vrijwaring van het ‘recht op veiligheid’ dient er voorzien te worden in een geïntegreerd veiligheidsbeleid waarbij alle spelers worden aangesproken.(1) Zo wordt er ook een beroep gedaan op de private politiezorg als weerspiegeling van het democratisch gehalte van de Staat.(2)

Daar het onbegonnen werk is alle aspecten van de publiek-private samenwerking te bespreken

zal ik mij in deze scriptie beperken tot de pro’s en contra’s van de interacties tussen private en publieke opsporing.

Om private politiezorg en opsporing beter te kunnen begrijpen zal ik ze plaatsen binnen de brede context van het geïntegreerd veiligheidsbeleid, ten overstaan van de reguliere politiezorg en opsporing.

Hierbij zal ik onder meer nagaan of er gelijkaardige methoden en technieken inzake recherche gehanteerd worden, voorts zal ik het wetgevend kader schetsen van de private opsporing gevolgd door enkele theoriëen inzake de relatie tussen de reguliere en de private veiligheidszorg.

De hoofdmoot van mijn scriptie handelt over de eigenlijke interacties tussen de publieke en de private opsporing. Ik zal het wetgevend kader hiervan aanhalen, enkele mogelijke verklaringen geven voor de potentiële problematische publiek-private interacties, enkele concrete voorbeelden geven van al dan niet geformaliseerde samenwerkingsvormen en van mogelijke dysfuncties.

Tot slot geef ik aan hoe de samenwerkingsverbanden in de toekomst zouden moeten worden omkaderd of ingevuld.

Hoofdstuk 1 : De private opsporing als deel van de private politiezorg

Private opsporing kan niet los gezien worden van private politiezorg.

Private politiezorg en dus ook private opsporing kan misschien het best begrepen worden door het af te zetten tegen de reguliere politiezorg en opsporing

  1. Verhouding tussen private en reguliere politiezorg

De reguliere politiezorg staat voor preventie, ordehandhaving, opsporing, informatie-inwinning en adviesverlening (3) en bestaat uit een administratieve en een gerechtelijke component.

De administratieve politie treedt preventief op en dient het plegen van misdrijven te voorkomen en de openbare orde te handhaven.

De gerechtelijke politie treedt repressief op en dient misdrijven op te sporen, de bewijzen ervan te verzamelen en de daders over te leveren aan de rechtbanken belast met hun bestraffing.(4)

Private veiligheidszorg staat voor een geheel aan activiteiten bestaande uit preventie, ordehandhaving, opsporing, informatie-inwinning en adviesverlening inzake criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens op een vrije markt aangeboden, complementair en concurrentieel, tegen betaling, door private rechtspersonen aan private en publieke rechtspersonen. (5)

1.2 Verhouding tussen politionele en private opsporingsmethoden-en technieken

  1. recherchemethoden

Recherchemethoden

Politie

Privé-detectives

Misdrijfgericht

spitst zich toe op het zoeken,

detecteren van misdrijven, het vaststellen van misdrijven en de registratie ervan.

Handelingsgericht

de vaststelling en analyse van een feit of gebeurtenis, niet noodzakelijk een misdrijf, die een vermeend recht of belang van de opdrachtgever kan schaden. (voorbeeld : contractbreuk, overspel, schending van het bedrijfsbeleid)

Dadergericht

stelt als doel de identificatie van de dader, het verzamelen van bewijs te zijner laste en het vatten van de dader

Persoonsgericht

richt zich tot het identificeren en detecteren van personen en eventueel het vastleggen van hun verantwoordelijkheid bij wettelijke , contractuele of andere vermeende inbreuken op de rechten en belangen van de opdrachtgever.

(geen nadruk op misdrijven) ;

richt zich ook tot de vrijwaring van particuliere belangen, bijvoorbeeld op de opsporing van een vermist persoon.  

Organisatiegericht

heeft als objectief het blootleggen van de samenhang en het bepalen van de verantwoordelijkheid van de individuen die in samenspraak criminele handelingen stellen

Buitgericht

hiermee wil de politie de buit bepalen, detecteren en in beslag nemen

Zaakgericht

spitst zich toe op het detecteren van een zaak : deze kan uit een misdrijf voortkomen of ervoor gediend hebben doch het kan ook gaan om verloren of verdwenen goederen waarbij er geen misdrijf is gepleegd of die betrekking hebben op contractuele of zakelijke overeenkomsten.

Slachtoffergericht

strekt ertoe het slachtoffer te identificeren, de geleden schade te bepalen en te streven naar herstel/recuperatie van de geleden schade

Uit bovenstaande tabel blijkt dat er inzake misdrijf-,dader-, organisatie- en buitgerichte recherchemethode van de politie een gelijkwaardige methode bestaat bij de private recherche.

Dit geldt niet voor de slachtoffergerichte recherchemethode van de reguliere politie, waarbij het openbaar ministerie optreedt namens de gemeenschap bij vervolging en opsporing en het onderzoek leidt.

Bij de private recherche gaat het slachtoffer , de persoon wiens vermeende rechten en belangen op het spel staan, de opdracht tot onderzoek geven en de opsporing sturen naar voor hem relevante handelingen, zaken en/of personen.

...

Télécharger au format  txt (112.6 Kb)   pdf (260.4 Kb)   docx (61.5 Kb)  
Voir 66 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com