LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Kilometerheffing

Commentaire d'oeuvre : Kilometerheffing. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  26 Octobre 2014  •  Commentaire d'oeuvre  •  960 Mots (4 Pages)  •  542 Vues

Page 1 sur 4

Kilometerheffing :

Definitie :

Ten eerste wat is een kilometerheffing? De bestuurder zal niet langer voor het bezit van een auto betalen, maar voor het gebruik ervan.

Zo je niet meer een belasting betaald die hangt van welke auto af je gebruikt, de belasting hangt af van het aantal kilometers dat je doet. Het is gebaseerd op het beginsel van de vervuiler betaalt. Het is geen extra belasting. De andere belastingen zouden met betrekking tot de aanschaf en het bezit van een auto worden verwijderd. Buitenlandse wagens zullen ook de heffing betalen

De staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe wil het systeem in ons land binnen invoeren voor vrachtverkeer en nadien ook voor gewone wagens. De kilometerheffing proefproject zal vanaf de 17 februari op 1200 gewone wagens getest worden.

Voor het proefproject voor “slim rekeningrijden ”in en rond Brussel de tarieven zullen zijn 9 cent per kilometer in stedelijke gebieden , 5 cent voor de autosnelwegen en 6,5 cent voor andere wegen. De tarieven hangen ook van het huur af, als het een spitsuur is of niet. En het is gratis tussen 22uur en 5uur.

Alle 1200 gewone personenauto's en vrachtwagens krijgen een gps-apparaatje aan boord dat bijhoudt hoeveel, wanneer en waar er gereden wordt. Het gps systeem stuurt de informatie naar een inningskantoor dat de rekening opmaakt. Met deze belasting moet een automobilist tussen 500 en 1000 euro per jaar volgens afstand betalen.

Voordeel :

De kilometerheffing krijgt veel kritiek, maar het brengt veel voordeel voor ons land. Brussel en Anvers zijn in het top 10 van de Europese stad die veel bottelen hebben.

-De kilometerheffing moet leiden tot een vermindering van het autogebruik, en zou de verkeersdrukte over een periode van 4 jaar met 10 % te verminderen. Het zal gemakkelijker zijn om te bewegen in Brussel.

- Het is ook goed voor het milieu. Met de kilometerheffing zou de hoeveelheid CO2 in de lucht met 9,2 % dalen. Meer mensen zullen het openbaar vervoer of de fiets nemen.

- Het zou ook 125,9 miljoen euro per jaar opleveren. En met dat geld kan de Staat de wegen onderhouden.

- Het is ook een eerlijker manier om chauffeurs te belasten. De belasting hangt echt af van het gebruik va het auto.

Het doel van deze heffing is dat mensen hun mobiliteitsgedrag veranderen. En voor mensen die geen alternatieven hebben zal het zijn gemakkelijker om te rijden als er minder verkeer is.

Voorbeeld:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140207_00968283

http://www.standaard.be/cnt/dmf20091114_017

http://www.voka.be/nieuws/2013/7/voka-vraagt-kilometerheffing-voor-alle-weggebruikers/

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Verzet_groeit_tegen_Brusselse_kilometerheffing.9464749-3139.art?ckc=1

Naadelen :

- Er zijn veel bezorgdheid over de privé leven. Om de

...

Télécharger au format  txt (5.8 Kb)   pdf (84.5 Kb)   docx (10.4 Kb)  
Voir 3 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com