LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Decizia Curtii Constitutionale 799/2011

Dissertation : Decizia Curtii Constitutionale 799/2011. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  26 Novembre 2015  •  Dissertation  •  1 689 Mots (7 Pages)  •  796 Vues

Page 1 sur 7

Decizia Curtii Constitutionale 799/2011

Autorul sesizarii: Curtea Constitutionala se autosesizeaza in temeiul art. 146 lit. a) teza finala din Constitutie

Obiectul Sesizarii: Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei.

Decizia Curtii Constitutionale:

a. Criteriul formal: Propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei a fost initiat cu respectarea prevederilor art. 150 alin. (1) din Constitutie.

b. Crieriul material:

1. Curtea constată că eliminarea tezei a doua a art. 44 alin. (8) din Constituţie, potrivit căreia "Caracterul licit al dobândirii se prezumă" este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) din Constituţie.

2. Curtea constată că modificarea alin. (2) şi eliminarea alin. (3) ale art. 72 din Constituţie sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) din Constituţie.

3. Curtea constată că abrogarea alin. (2) şi modificarea alin. (3) ale art. 109 din Constituţie sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) din Constituţie.

4. Curtea constată că modificarea alin. (6) al art. 126 din Constituţie, în sensul introducerii sintagmei "precum şi a celor care privesc politicile fiscale şi bugetare ale Guvernului, în condiţiile legii contenciosului administrativ" este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justiţie, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) din Constituţie.

5. Curtea constată ca modificările alin. (2) lit. a) şi b) şi alin. (3) ale art. 133 sunt neconstituţionale, deoarece au ca efect încălcarea independenţei justiţiei, în contradicţie cu dispoziţiile art. 152 alin. (1) din Constituţie.

Motivarea Deciziei

        a. Criteriul formal: In urma adoptarii de catre Guvern, sub forma unui proiect de lege a propunerii de revizuire a Constitutiei si transmiterii acesteia Presedintelui Romaniei, care a decis initierea procedurii de revizuire a Constitutiei, Curtea constata ca exercitatrea dreptului de initiative legislative a revizuirii Constitutiei s-a facut cu respectarea prevederilor art. 150. Presedintele Romaniei are dreptul de initia revizuirea Legii fundamentale pe fondul art. 150 alin. (1) din Constitutie, conform caruia “Revizuirea Constitutiei poate fi initiate de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului.

        b.Criteriul material:

1.Curtea Constitutionala constata ca in cazul modificarii alin.(8) al art. 44 ( in prezent: “Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma”), care vizeaza eliminarea celei de-a doua teze( „Caracterul licit al dobandirii se prezuma”), se incalca limitele revizuirii constitutiei din art. 152 alin.2.( Nicio revizuire nu poate fi facuta daca  are ca rezultat suprimarea deprturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantilor acestora.). Aceasta modificare este neconstitutionala deoarece are ca efect suprimarea dreptului de proprietate. Daca aceasta teza ar fi eliminata, sarcina probei privind caracterul licit ar reveni celui care este proprietar, ceea ce inseamna ca s-ar porni de la premisa ca proprietatea ar fi dobandita in mod ilicit (rasturnarea sarcinii probei). Curtea Constitutionala mai mentioneaza ca s-a mai pronuntat cu privire la constitutionalitaea modificarii acestui articol ( Decizia 85/1996 si Decizia 148/2003). In ambele cazuri Curtea a considerat ca acestea sunt neconstitutionale, deoarece, ca si in acest caz au ca efect suprimarea dreptului de proprietate.

2. Curtea Constitutionala constata ca in cazul modificarii alin.  (2) şi eliminarii alin. (3) ale art. 72 din Constituţie ar fi eliminata inviolabilitatea parlamentarului, adica acea imunitate de procedura care protejeaza parlamentarul impotriva urmarilor penale si ar fi suprimat dreptul unei persoane care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute in art. 152 alin.(2) din Constitutie. Curtea considera ca inviolabilitatea parlamentarului continua traditia statului roman, ale carui baze au fost puse inca din 1854 („(1) Deputatul sau senatorul nu poate fi retinut, arestat, perchezitionat sau trimis in judecata, penala ori contraventionala, fara incuviintarea Camerei din care face parte, dupa ascultarea sa. Competenta de judecata apartine Curtii Supreme de Justitie. (2) In caz de infractiune flagranta, deputatul sau senatorul poate fi retinut si supus perchezitiei. Ministrul justitiei va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.”-Adunarea Constituanta). Modificarea redactarii actuale nu s-ar mai exercita reglementarea imunitaii parlamentare, garantate de Constitutie, care este o conditie a functionarii statului de drept. (“(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. (2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (3) In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.”)

...

Télécharger au format  txt (12 Kb)   pdf (149.9 Kb)   docx (11.5 Kb)  
Voir 6 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com