LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Més lectors, més lectura

Note de Recherches : Més lectors, més lectura. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  14 Avril 2013  •  1 116 Mots (5 Pages)  •  1 009 Vues

Page 1 sur 5

“Més lectors, més lectura”

Aquest text pertany al diari La Vanguardia i va ser publicat el dia 24 d’abril del 2012 dins de la secció Opinió. És un text sense signatura ja que es tracta d’un editorial.

El diari La Vanguardia és un diari en llengua catalana i castellana publicat a Barcelona. Va ser fundat el 1881 i és editat pel Grupo Godó, propietat de Javier Godó (comte de Godó). És un dels rotatius amb més difusió a Catalunya i el diari català més venut a l’Estat espanyol. Inicialment fou un diari en llengua castellana, fins que el 3 de maig del 2011 va introduir també la versió catalana.

Ideològicament és considerat un diari del centre polític tot i que la seva tradició era catalanista i monàrquica. Val a dir també que els subscriptors tenen accés a una rèplica digital exacta de l’edició impresa en català i castellà.

Com a mitjà de comunicació de masses, el diari La Vanguardia va dirigit a un públic ampli i és per això que utilitza un registre estàndard tot i que en el text s'usen camps lèxics específics lligats al món de la cultura en general com, per exemple: indústria editorial, hàbit lector, afició lectora, capital cultural i capital editorial. En aquest sentit, cal tenir en compte que el referent és la societat actual, concretament, la salut cultural d’aquesta.

Quant al gènere del text, es tracta d'un editorial, gènere del periodisme d’opinió que consisteix en un comentari, sense signatura, que expressa l’opinió de l’empresa editora. S’observen diverses característiques com l'objectivitat mitjançant l'ús de la 3a persona, els verbs en present (“ té, pateix, continua, protagonitza...) i el pretèrit perfet perifràstic (van ser, va manifestar, va acollir...). Està escrit en estil indirecte per tal d’exposar els fets de manera objectiva (“Ahir van ser a Barcelona alts directius del grup Bertelsmann, que van apreciar in situ la magnitud de la jornada”).

Pel que fa a les estructures sintàctiques, destaquen les oracions simples, que agilitzen l'estil (“la lectura té bona salut”) i l'abundància de subordinacions adjectives que ajuden a fer més entenedor o aclarir diferents aspectes del contingut del text (“...va acollir multituds que van comprar llibres i roses..”.; “...que van apreciar in situ la magnitud de la jornada.”, “...obliga a prendre mesures que en propiciïn la viabilitat...”) i de coordinades adversatives que marquen l’oposició entre les dues proposicions, essent allò que es diu en la segona una restricció (“...el llibre electrònic representa ara un discret 5’8% de les lectures, però la meitat d’elles s’efectuen sobre textos piratejats...”).

La intenció de l'article és donar a conèixer una realitat social, pretén perfilar la situació de la cultura el dia després de la diada de Sant Jordi a Barcelona i de la Noche de los libros a Madrid. És per això que hi predomina la funció referencial o informativa que es pot observar a partir de l'ús de la tercera persona (“ L’hàbit lector, que és un indicatiu eloqüent de la salut cultural de la societat, continua a l’alça.”) i de les dades concretes (“...la xifra de lectors ha crescut a Catalunya vuit punts, i abraça el 61% dels ciutadans...”) o (“ el llibre electrònic representa ara un discret 5’8% de les lectures...”).

Pel que fa al tema es tracta d’analitzar la situació de la indústria editorial a Catalunya.

L'article ens explica que la situació no és

...

Télécharger au format  txt (6.9 Kb)   pdf (87.3 Kb)   docx (10.6 Kb)  
Voir 4 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com